De beste vacaturetekst schrijven doe je zelf! - Viacamu | Recruitment Strategie op Maat

2Partners wordt voortgezet door Viacamu

Blog

De beste vacaturetekst schrijven doe je zelf!

De beste vacaturetekst schrijven doe je zelf!

Je bent op zoek naar nieuwe mensen. De vacaturetekst vormt je visitekaartje. Het is de eerste indruk die een potentiële werknemer van je bedrijf krijgt. Toch bevatten vacatures vaak lange, droge teksten. En ze staan vol met (onredelijk) torenhoge eisen. Daarmee schrik je juist kandidaten af!


Sterke vacatureteksten schrijven lijkt misschien een vak apart. Maar we hebben goed nieuws: het schrijven van de beste vacaturetekst kun je helemaal zelf leren! In deze blog vertellen we je er meer over.

Veelgemaakte fouten bij het schrijven van vacatureteksten

Een goede vacaturetekst overtuigt werkzoekenden om voor jouw bedrijf te kiezen. Op de huidige, krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om op te vallen tussen al die duizenden vacatures. Daarom zetten we een aantal veelgemaakte fouten bij het schrijven van vacatureteksten op een rij. 

Vacaturetekst kopiëren  

We snappen dat het verleidelijk is: die oude vacaturetekst erbij pakken. Of een vacature van je concurrent gebruiken. Gauw de vacaturetitel en functie-eisen aanpassen en klaar. Helaas is dit geen slimme aanpak voor het werven van personeel. 

Het kopiëren van vacatureteksten is zelfs erg onverstandig. Zeker als je teksten uit bestaande vacatures van concurrenten haalt. Dit resulteert namelijk in algemene, nietszeggende vacatures, waarmee je niemand écht aanspreekt. 

Teksten die helemaal niets zeggen over je unieke bedrijfscultuur. En waarop je sollicitaties binnen krijgt van kandidaten die niet matchen met je organisatie. Met afwijzingen, teleurstellingen en nog steeds een onvervulde functie als gevolg. 

Niet onderscheidend

Veel vacatures lijken sterk op elkaar. In opbouw, maar zeker ook in taalgebruik. Welke organisatie is niet op zoek naar een ‘flexibele’, ‘gedreven’ en ‘enthousiaste’ kandidaat? Ook loze termen als ‘skills’, ‘transparant’ en ‘flexibel’ zie je vaak terug. 


Het klinkt logisch, maar het zijn vrij nietszeggende woorden. Dit kan ervoor zorgen dat kandidaten zich niet aangesproken voelen. En dat vacatures lang open blijven staan.

Vacaturetekst vanuit werkgeversperspectief

Nog zo’n veelgemaakte fout: de vacaturetekst volledig vanuit het perspectief van de werkgever schrijven. En daarbij torenhoge eisen stellen aan de ideale kandidaat. Er wordt verteld over wat het bedrijf belangrijk vindt. Maar succesvol werven is zoveel meer dan dat. 


Je moet je écht verplaatsen in de kandidaat. Wat vindt een werknemer belangrijk en hoe kun jij daaraan bijdragen? Welke waarde bied jij als werkgever? Zo ontstaat er een waardevolle wisselwerking tussen werknemer en bedrijf. 

Zelf succesvolle vacatureteksten schrijven!

Goed, je kent nu een aantal valkuilen bij het schrijven van vacatureteksten. Maar hoe pak je het dan wel goed aan? Enkele belangrijke aspecten van een sterke vacaturetekst zijn: 

  • Tone-of-voice: schrijf doelgericht en durf keuzes te maken. Wie wil je aanspreken? 

  • Employer Value Proposition: welke waarde bied jij als werkgever? Omschrijf ook de werksfeer binnen je organisatie. 

  • Vermijd opgeblazen functietitels en clichés. Wees onderscheidend. 

Ja, ik wil de juiste sollicitant bereiken met mijn vacaturetekst

Wil jij ook zelf een sterke vacaturetekst schrijven om de juiste kandidaten te vinden? Met de online training Succesvol werven leren wij je de kneepjes van het vak. 


We nemen daarbij het hele recruitmentproces onder de loep. Van vacatureteksten schrijven tot sollicitatiegesprekken voeren en onboarding. Neem contact op voor meer informatie of start direct met de online training. 


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Viacamu | Recruitment Strategie op Maat draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders